Slovenska fundacija za UNICEF
Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 583 80 80
Telefaks: 01 583 80 81
E-naslov: info@unicef.si

 

Kaj so UNICEF-ove Varne točke?

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom v stiski.

Kje so UNICEF-ove Varne točke in kako jih otroci lahko najdejo?

UNICEF-ove Varne točke so ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja v okolici šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje pripravimo vsako leto.

Koliko UNICEF-ovih Varnih točk je v Sloveniji?

V Sloveniji je več kot 1030 UNICEF-ovih Varnih točk. V osemnajstih letih so zaživele že v 111 krajih po vsej Sloveniji. V teh UNICEF-ovih varnih točkah sodeluje več kot 2000 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah.
Oglej si zemljevid vseh UNICEF-ovih Varnih točk

Zakaj je pomembno vzpostavljati UNICEF-ove Varne točke in kdo jih pomaga vzpostavljati?

UNICEF-ove Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne. Pogosto jih ogrožajo vrstniki, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč.
Pomemben partner v projektu so občine, policija, centri za socialno delo in čez tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih Varnih točkah.

 

Kakšen je obisk UNICEF-ovih Varnih točk?

V šolskem letu 2019/2020 je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah približno 12 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah. Takšni primeri so zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, težave v družini, konflikti. V najmanj 50 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav/obiskov osebje v točkah ne beleži. Včasih otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je točka videti. Nekateri prostovoljci v Varnih točkah se z otroki pogovarjajo o različnih temah, od zaljubljenosti, do skrbi povezanih z vpisom v srednjo šolo, o kajenju, alkoholu ipd.
Otroci se najpogosteje zatečejo v točke, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, želijo napolniti telefon, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši, ali pa potrebujejo zgolj pozornost, kakšen nasvet in prijazen pogovor.

Kako UNICEF-ove Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umakneš, če se znajdeš v kakršnih koli težavah:

  • Lahko se fizično umakneš, če doživljaš kaj neprijetnega na mestnih ulicah.
  • Lahko prideš po nekaj, kar v tistem trenutku potrebuješ, nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki ti ne da miru.
  • Lahko se pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš kakšen svoj dvom.
Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, kdo si in da imaš težavo.
Ko in če boš potreboval Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko UNICEF-ova Varna točka. Izbereš si lahko katerokoli UNICEF-ovo Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v UNICEF-ovih Varnih točkah ti bodo pomagali, če bo to v njihovi moči ali pa ti bodo dali več informacij, kaj lahko v tvoji situaciji storiš in kdo ti pri tem lahko pomaga. V UNICEF-ovo Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli.
V UNICEF-ovo Varno točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedati kakšen vic ali kakšno drugo lepo novico, ni nujno, da UNICEF-ove Varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko.

Torej vedno … DOBRODOŠEL/A!