Slovenska fundacija za UNICEF
Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 583 80 80
Telefaks: 01 583 80 81
E-naslov: info@unicef.si

 

Kaj so UNICEF-ove varne točke?

UNICEF-ove varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom, kako komunicirati, ko se otrok zateče v Varno točko ter na katero pristojno institucijo se obrniti, kadar je to potrebno.

Kje so UNICEF-ove varne točke in kako jih otroci lahko najdejo?

UNICEF-ove Varne točke so se začele vzpostavljati predvsem ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja v okolici šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. V več kot dvajsetih letih delovanja projekta se je mreža Varnih točk razširila tudi drugod, kjer so otroci prisotni. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje pripravimo vsako leto.

Koliko UNICEF-ovih varnih točk je v Sloveniji?

V Sloveniji je 1094 UNICEF-ovih varnih točk. V enaindvajsetih letih so zaživele že v 120 krajih po vsej Sloveniji. V Varnih točkah sodeluje več kot 3000 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah.
Oglej si zemljevid vseh UNICEF-ovih Varnih točk

Zakaj je pomembno vzpostavljati Varne točke in kdo jih pomaga vzpostavljati?

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Otroci in mladi se pogosto znajdejo v stiski zaradi težav s sovrstniki, družino, so žrtve nasilja, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč.
Pomemben partner v projektu so občine, policija, centri za socialno delo in čez dva tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih Varnih točkah.

 

Kakšen je obisk UNICEF-ovih varnih točk?

V šolskem letu 2022/2023 je bilo v Varnih točkah okoli 10 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah. Takšni primeri so zajemali težave v duševnem zdravju, samopoškodovanja, strah pred ocenami in šolo ter kako povedati staršem o svojem učnem uspehu, medvrstniško nasilje, konflikte in težave v družini. V najmanj 40 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah, kot so izposoja telefona, klic staršev, prošnja za izposojo polnilca za telefon, prošnja za čakanje na prevoz na suhem in toplem… Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav/obiskov osebje v točkah ne beleži. Včasih otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je točka videti. Nekateri prostovoljci v Varnih točkah se z otroki pogovarjajo o različnih temah, od zaljubljenosti, do skrbi povezanih z vpisom v srednjo šolo, o kajenju, alkoholu ipd.
Otroci se najpogosteje zatečejo v točke, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, želijo napolniti telefon, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši, ali pa potrebujejo zgolj pozornost, kakšen nasvet in razbremenilni pogovor.

Kako Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umakneš, če se znajdeš v kakršnih koli težavah:

  • Lahko se fizično umakneš, če doživljaš kaj neprijetnega na mestnih ulicah.
  • Lahko prideš po nekaj, kar v tistem trenutku potrebuješ, nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki ti ne da miru.
  • Lahko se pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš kakšen svoj dvom.
Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, kdo si in da imaš težavo.
Ko in če boš potreboval Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko UNICEF-ova varna točka. Izbereš si lahko katerokoli Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah ti bodo pomagali, če bo to v njihovi moči ali pa ti bodo dali več informacij, kaj lahko v tvoji situaciji storiš in kdo ti pri tem lahko pomaga, oziroma bodo poklicali na pomoč pristojno institucijo, ki ti bo v težkih situacijah nudila nadaljnjo pomoč. V Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli.
V točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedati kakšen vic ali kakšno drugo lepo novico, ni nujno, da UNICEF-ove varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko.

Torej vedno … DOBRODOŠEL/A!